Korte internationale nyheder

Af:

Schweizerne afviser at sænke selskabsskatten

Regeringen havde lavet en skattereform, der ville sænke selskabsskatten for multinationale firmaer i Schweiz. Argumentet var det samme som alle andre steder: Hvis vi ikke sænker skatten, så flytter firmaerne.

Men venstrefløjen, socialdemokraterne, fagforeninger og kirker mente noget andet. Så de benyttede, at Schweiz har et system, hvor politiske spørgsmål kan sendes til bindende folkeafstemninger. De samlede de nødvendige 50.000 underskrifter, og 12 februar stemte 59,1 procent så nej til at sænke selskabsskatten. Finansverdenen, højrefløjen og EU er stærkt chokerede og utilfredse.

Højrefløjen i Schweiz havde samme dag samlet underskrifter til en anden folkeafstemning. Regeringen havde nemlig stillet et forslag om, at det skulle være nemmere for indvandrere til Schweiz i tredje generation at blive statsborgere og få et pas. Det fremkaldte et voldsomt hysteri på den nationalistiske højrefløj – men befolkningen delte ikke hysteriet. Forslaget blev vedtaget med 60,4 procent af stemmerne.

Vand-aktivister risikerer hårde fængselsstraffe

I Irland har der været en omfattende kamp mod vandafgifter, som ville ramme den fattige befolkning hårdt. Aktivisterne betragter rent vand som en rettighed, man ikke skal betale for.

Bevægelsen blomstrede op i 2014 med demonstrationer og nedtagninger af vandmålere.

Det var imidlertid kampagnen gratis vand, der gav bevægelsen dens brede massekarakter. Her var et punkt, hvor alle kunne være med – også dem, der ikke gik i demonstrationer. Bevægelsen blev så succesfuld, at regeringen har trukket forslaget tilbage.

Samtidig har socialisten og vandaktivisten Paul Murphy vundet et mandat i Sydvestdublin. Han var en af 18 aktivister, der lavede en sit down-aktion i 2014 foran en bil, hvori Joan Burton, som er medlem af parlamentet og vicepremierminister, sad. De står nu anklaget for “falsk fængsling”. Det er en anklage, der har en maksimal strafferamme på livstid.

Retssagen er en trussel mod enhver demokratisk ret til at protestere og vise civil ulydighed, fordi enhver protest, der indebærer, at folk ikke kan komme ud af f.eks. en bil eller et hus, kan føre til anklager om “falsk fængsling”. Det er også en trussel mod venstrefløjens tre valgte repræsentanter. Hvis de bliver dømt, vil de blive frataget deres mandater og ret til at stille op til valg i ti år.

Venstrefløj vinder første runde i Ecuador

19. februar var der valg i Ecuador. Den venstreorienterede præsident Rafael Correra kunne ikke genopstille efter sine to perioder, og i stedet stillede PAIS-alliancen Lenin Moreno op.

Med 39,36 procent af stemmerne (over 11 procentpoint mere end den borgerlige Guillermo Lasso) var han et mulehår fra at blive valgt i første valgrunde. Valgreglerne siger, at man skal have mindst 40 procent af stemmerne for at blive præsident. Der kommer derfor en anden valgrunde den 2. april.