Det kan du gøre for klimaet – sammen med andre

Af:

Det kan virke uoverskueligt at gøre noget for at standse klimakatastrofen. De individuelle valg, vegansk livsstil, og stop for overforbrug og flyrejser føles rigtigt, men også utilstrækkeligt. Derfor bringer Rød+Grøn her en guide til at komme i gang med klimaaktivismen.

Maria Temponeras

Deltagelse i spektakulære aktioner og massemanifestationer giver gejst og skaber opmærksomhed. Men måske glemmer vi, hvor meget samfundsforandrende kraft, der ligger imellem det individuelle og det spektakulære: hverdagsaktivismen, som opbygger alternativer til forbrugssamfundet. Den aktivisme, som foregår imens vi lever, der hvor vi bor – uanset om det er i en landsby, en lille by eller i storbyen. Hvor småbørnsforældre, folk med funktionsnedsættelse, gamle og unge kan være med på lige fod.

Her er nogle bud på klimaaktivisme, som er lige til at gå i gang med i dag.

Start en gruppe

Før du kan komme i gang, må du skaffe forbundsfæller. Skriv ud til medlemmerne i din lokalafdeling. Sæt sedler op i opgangen eller hos købmanden. Bare du finder to andre, har du en gruppe, som kan gå i gang. Hvis I bliver ret mange flere, så del jer op i mindre grupper med konkrete opgaver og hold kontakten mellem grupperne.

Spis sammen

Fællesspisning sparer energi og giver energi. Start en madklub, hvor I skiftes til at lave mad til hinanden, eller lån et skolekøkken og inviter til folkekøkken. Brug skraldevarer, når det kan lade sig gøre. Planlæg arrangementer lige før eller efter fællesmad. Det gør det hyggeligere og lettere at komme til som ny – og muligt for folk med børn at være med.

Byt og del ting og tid

Hold en tøj- eller tingbyttedag. Find et lokale eller byg et skur, der kan blive et permanent byttepunkt. Find folk i opgangen, på vejen eller i landsbyen, der vil være med til at eje ting sammen i en tingdelerklub. Lad alle i klubben skyde ting ind, som de har i forvejen. Ismaskine, plæneklipper, jordbor, boremaskine, bil og vaskemaskine. Organisér en lokal samkørsels- , børnehentnings- og børnepasningsklub.

Skaf lokale fødevarer

Start en torvedag for lokale producenter. Anlæg en fælleshave eller et kogræsserlaug på kommunal eller privat jord. Eller dyrk jeres egne haver sammen. Ud med græsplænen og ind med grøntsagerne!

Bliv klogere sammen

Dan en læsekreds om klima og magt, gør den åben og giv plads til dumme spørgsmål og diskussioner. Skaf en foredragsholder eller vis en klimafilm på den lokale skole eller i beboerhuset. Det kræver kun en projektor og en internetforbindelse. Sørg for, at der er tid til at snakke bagefter og mulighed for at komme med i en gruppe eller danne en ny.

Lav selv en lille kampagne eller deltag sammen i de store

Stop madspild på lokale spisesteder, pres byens æbler, send bilerne ud af byen eller pak alle varerne ud af deres plastik i det lokale supermarked. Selv en lille gruppe kan lave flotte aktioner og skabe opmærksomhed. Mal et skilt og tag sammen afsted til demonstrationer og store aktioner.

Dan en lokal, grøn paraply og sæt dagsordenen

For nogle er det nok at være med i en gruppe og måske mødes med andre grupper et par gange om året. Andre har kræfter til at organisere bredere. Støt dannelsen af nye grupper. Dan netværk mellem grupperne. Skab forbindelse til eksisterende grønne grupper, beboerbestyrelser, landsbyråd og andre aktive. Hold stormøder og læg fælles planer. Kræv den plads, I har brug for, så I kan gro. Lokaler, uderum og informationskanaler. Sørg for at blive høringspartner for kommunens udvalg og demokratisér beslutningerne. Der er så meget at slås for – og så mange, der gerne vil være med.