En vej ud af magtesløshed og apati

Af:

Rød+Grøn har lagt vejen forbi Jyderup Højskole for at tage pulsen på et folkeoplysningsprojekt.

Lole Møller, Rød+Grøn

På en novemberdag med høj himmel og solskin går turen til det gamle Sølyst slot ved Skarresø. Tidligere har det fungeret som lystslot, drengehjem, kvindekrisecenter og residens for kunstnere. Nu er det efter eget udsagn en højskole “en time fra København, men helt ude i skoven”. En højskole, hvor de gør sig i kunst, musik, politik og grøn omstilling.

Undervisning som åndehul

Der er travlhed på kontoret, hvor vi møder forstander Poul-Henrik Jensen til en snak om meningen med i 2012 at oprette en højskole, der skulle bygge på den europæiske oplysningstanke og den moderne tænkning og videnskab.

– Vi gik i gang på et tidspunkt, hvor den ene højskole efter den anden lukkede omkring os. Det skulle modvirkes. Vi spurgte os selv: Hvorfor er der krise? Vi så flere og flere højskoler satse på eksamens- og studieforberedende fag. Vi ville en anden vej, understreger Poul-Henrik.- I stedet for at være fødekæde til et røvsygt uddannelsessystem, ville vi tilbage til højskolen som et dannelsessted i bredeste forstand. Vi underviser ikke i fag, men med fag, hvor vi lærer af hinanden. Vi er gået efter at gøre højskolen til et åndehul og et fristed. Man skal ikke komme her for karrierens skyld, men for at give sig selv et frirum.

Den grønne omstilling

Jyderup Højskole lægger stor vægt på at forbinde praksis og teori. Og der er ikke tvivl om engagementet, når Poul-Henrik fortæller om projekter som “Grøn Guerilla” og “Det lille jordbrug”.

På Grøn Guerilla får man jord mellem hænderne sammen med dygtige fagfolk, og eleverne besøger flagskibe inden for grøn omstilling.

– Det lille jordbrug har fokus på omstilling til et bæredygtigt, alsidigt og jordnært jordbrug. Det går ikke længere med et landbrug, som kun er til for at føde svin. Produktionsforholdene i landbruget er helt håbløse, præget af gæld og konkurser. Tidligere sendte vi brigader ud i verden til for eksempel Nicaragua. Nu har vi nok at se til tæt på, fastslår Poul-Henrik.

Det kan Anne Rehder, der til daglig arbejder hos Enhedslisten, bekræfte. Hun fik mulighed for at komme ud af kontoret ved at kombinere ferie, orlov og efteruddannelse og fortæller om et spændende praktikophold hos Farendløse Mosteri og Cideri.- Ud over æblerne arbejdede vi med køer, geder og høns. På teoridelen blev der studeret bæredygtige produktionsforhold.

Som Poul-Henrik opsummerer: Det drejer sig om grøn dannelse, der åbner for et rigt kulturelt liv.

Et mødested, hvor meninger brydes

Højskolerne henvendte sig først til bønderne og siden til arbejderne. Nu er flygtninge en ny elevgruppe, der har brug for den oprindelige højskole for at lære sproget og få kendskab til kulturen, forklarer Poul-Henrik.

Viceforstander Nana Gerstrøm Alsted give sit besyv med:- Vi har godt tag i flygtningegruppen og lægger stor vægt på diversitet blandt elever og lærere. Folk med forskellige baggrunde har godt af at møde andre tankesæt og væremåder, hvis frygt og apati ikke skal få fat.

Poul-Henrik nikker:- Det gælder om at komme væk fra tastaturet og hen på krostuen. Mød de mennesker og synspunkter, du er imod, og tag den fælles debat! Vores unge elever er dybt optaget af klimaproblemerne og bevidste om, at vi lever på første klasse, mens jorden dør. Vi vil godt give vores bidrag til at erstatte den modløshed, som mange føler, med et mere lyst livssyn.