Et parti for de mange – ikke kun for de få

Af:

Hvem er aktive i Enhedslisten og har indflydelse på vores politik? På Nørrebro, hvor jeg er aktiv, har vi stillet os selv det spørgsmål og forsøgt at arbejde med, hvordan vi kan få flere med og nå længere ud til flere forskellige mennesker.

Mathilde Vinther, Indre Nørrebro

Enhedslisten er vokset på Christiansborg. Vores parti er gået fra at være en liste, som primært akademikere stemte på, til at være et parti, som mange flere mennesker kan se sig selv i. Det er en positiv udvikling. Men det er ikke nok, hvis den udvikling kun kommer til udtryk gennem et stingende antal stemmer til valgene. Hvis vi vil ændre samfundet grundlæggende, skal det også komme til udtryk i, at flere bliver aktive, og i at vi bygger bevægelse og organiserer os udenfor Christiansborg. Vi skal bygge magt sammen i samfundet for at få styrken til at skabe grundlæggende forandringer. Den tanke ligger i Enhedslistens DNA, men jeg synes ikke, at vi tænker den nok ind i, hvordan vi organiserer os.

Travle arbejdsliv, magtesløshed og mistillid er afgørende for, hvorfor der er få aktive. Mange oplever en stor distance til det politiske. Jeg tror, vi har for faste former og gør det svært for nye at være med. Jeg oplever dog også, at mange afdelinger forsøger at bryde med formen og blive gode til at give de nye medlemmer et kald og invitere til intromøder. Det tror jeg er de første skridt til at få flere med. For at tage næste skridt har vi i København forsøgt at gribe det momentum, valgkampen skaber, og prøvet at nytænke den traditionelle kickstart af valgkampen.

Bisse, børnehjørne og billig mad

Den 1. februar prøver vi et arrangement af, som vi også vil lave i første uge efter valgets udskrivelse. Det er inspireret af aktiviteter fra Bernie Sanders’ kampagne og søger mod at åbne op for, at flere end blot de allerede aktive kan være med til at vælte de blå banditter og sikre et markant anderledes flertal i fremtiden.

Arrangementet er åbent for alle, og vi har inviteret spændende talere og store kunstnere som Natasha Al-Hariri og Bisse. Der vil være et børnehjørne, hvor de små kan lege, imens forældrene kan få en snak om klimapolitik og kampen mod kapitalismen. Der vil også være et billigt folkekøkken, så man ikke skal tænke på aftensmad.

Under arrangementet vil et hold af medlemmer gå rundt for at hverve folk til konkrete aktiviteter, der sker i ugerne efter. Vi laver også små aktivist-kits med plakater og flyers, som man kan smide på den lokale café, i opgangen eller på sit studiested. På den måde skal det blive muligt at tage del i kampen, også selvom hverdagen er presset – og det skal være nemmere se vejen ind i Enhedslisten for sig.

Lad os blive klogere sammen

Vi bliver nødt til at skabe nye rammer, hvis vi vil være et parti for de mange. Det har vi også forsøgt at gøre ved at gå dør til dør i nogle af de områder af København, hvor der er få, der stemmer og bliver hørt. Vi har tidligere gået dør til dør i Mjølnerparken og har på baggrund af det lavet en protest sammen med beboerne imod fremlæggelsen af regeringens ghettopakke. I øjeblikket går vi dør til dør på Lundtoftegade på Nørrebro, som lige er kommet på ghetto-listen. Vi gør det for at bygge magt med mennesker, som har meget lidt magt i dag, og skabe et rum for lokal organisering og forandring. Og så gør vi det selvfølgelig for at blive klogere på menneskers tilværelse.

Hvis vi skal øge vores opbakning og blive et parti, der kan forandre samfundet grundlæggende, skal vi tænke i, hvordan vi får flere med ude i landet. Jeg har forsøgt at dele et par idéer og erfaringer her. Har I erfaringer ude i afdelingerne? Så synes jeg, I skal skrive et indlæg til Rød+Grøn. Lad os dele vores erfaringer og blive klogere sammen!