Fakta om verdens næststørste kontinent

Af:

Alt for mange mennesker tænker Afrika som et land, men det er så uendeligt meget mere. Vi kaster her et faktuelt blik på det kæmpestore kontinent.

Sarah Glerup, Rød+Grøn

Hvor stort er Afrika?

Afrika er verdens næststørste kontinent på over 30 mio. km2. Det er ca. tre gange Europas areal – eller samme areal som Kina, USA, Indien, Østeuropa, Storbritannien, Japan, Italien, Tyskland, Frankrig, Spanien, Portugal, Belgien, Holland og Schweiz tilsammen.

Nilen, der blandt andet løber gennem Egypten, er verdens længste flod.

Hvordan er Afrikas natur?

Afrika er verdens varmeste kontinent, idet kun de allernordligste og sydligste kanter ligger uden for det tropiske bælte. Kontinentet er dyrerigt og har verdens sidste store populationer af løver, elefanter, næsehorn, leoparder og hyæner. Giraffer, zebraer, gorillaer, chimpanser og flodheste findes kun her. Mere end 25 procent af verdens fugle hører hjemme i Afrika.

Men naturen fortrænges. Aktuelt er ca. 60 procent af Afrika dækket af ørken eller andet tørt land. Mere end 90 procent af al jorden er uegnet til landbrug, og den eksisterende landbrugsjord bliver gradvist til ørken. Vandmangel påvirker over 300 mio. afrikanere, og den globale opvarmning gør situationen værre. Selv står Afrika kun for ca. fire procent af verdens CO2-udledning.

Afrika mister 40.000 km2 skov om året – i et tempo, der dobbelt så højt som gennemsnittet for resten af verden. Lande som Kenya og Zambia har under fem procent tilbage af deres oprindelige skov.

Hvor gammelt er Afrika?

Hele menneskeracen kan reelt spores tilbage til Afrika. I Etiopien har man fundet de ældste kendte menneskerester, der regnes for at være knapt 200.000 år gamle. Skelletter af op til fem mio. år gamle urmennesker er også fundet i Afrika.

Det afrikanske kontinent byder også på nogle af de tidligste civilisationer. Afrikanere organiserede fiskeekspeditioner for allerede ca. 100.000 år siden! For 25.000 år siden opfandt afrikanere den første matematik. Og for 12.000 år siden var afrikanerne de første til at dyrke afgrøder.

Det Gamle Egypten hører til verdens ældste, og længst overlevende, civilisationer. Her var byen Kahun allerførste eksempel på decideret byplanlægning, mens man langs Nilen opførte pyramiderne så høje som en moderne 40 etagers bygning. Den kolossale sfinks i Gaza er dateret omkring 7.000 år før Kristi. I øvrigt regnes Nubiens monarki for verdens ældste.

Hvem bor i Afrika?

Afrika består af 54 lande og det besatte Vestsahara. Hele kontinentet, på nær Etiopien og Liberia, har været koloniseret. Før det skete, bestod Afrika af op mod 10.000 forskellige stater og autonome grupper med hver sine sprog og skikke.

I dag tales der stadig over 2.000 forskellige anerkendte sprog i Afrika. Det mest talte er arabisk. Også engelsk, fransk, swahili, berberisk, hausa, portugisisk og spansk tales hver især af mere end 10 mio. afrikanere.

Kun Asien er mere befolkningsrig. Der bor 1,1 mia. mennesker i Afrika svarende til 16 procent af jordens befolkning. Gennemsnitsalderen er 19 år, og man forventer, at befolkningen vil være fordoblet inden 2050.

Hvordan længe lever man i Afrika?

Aktuelt er den forventede levealder i Afrika kun 59 år. Det skyldes især sygdomme og fattigdom. 90 procent af verdens malariatilfælde opstår i Afrika, hvor de spiller en stor rolle for spædbarnsdødelighed. 25 mio. afrikanere er HIV-positive, og adgangen til behandling er ringe. Mere end 240 mio. afrikanere er kronisk undernærede. 40 procent af alle voksne afrikanere er analfabeter.

Det har forlydt, at Afrikas middelklasse vokser, og i 2011 erklærede visse økonomer, at en tredjedel af alle afrikanerne faktisk tilhørte gruppen. Imidlertid blev man regnet for “middelklasse”, hvis man blot havde sølle to dollars til rådighed om dagen. I realiteten er middelklassen lille, mens både overklassen og især underklassen vokser. I et land som Uganda er den gennemsnitlige årsindtægt 630 dollars. I Danmark er den 56.990! Og selvom 30 procent af jordens mineralreserver samt en god portion olie og ædelmetaller findes i Afrika, så udgør kontinentets BNP kun 2,4 procent af verdens BNP.