Flere udsatte behøver feriehjælp – færre får det

Af:

Flere og flere danske børnefamilier har brug for feriestøtte. Samtidig betyder ny ferielov, at midlerne fra Arbejdsmarkedets Feriefond svinder.

Sarah Glerup, Rød+Grøn

Den 5. januar i år vedtog Folketinget en ny ferielov, så vi fremover kan holde ferie samme år, som vi optjener feriepengene. Det vil gavne især de nye på arbejdsmarkedet, der ikke længere skal vente op til 16 måneder, før de kan afholde ferie. Til gengæld forventes det at skade Arbejdsmarkedets Feriefond, der hvert år hjælper udsatte børn og deres familier på sommerferie.

Arbejdsmarkedets feriefond overtager hvert år uafhentede feriepenge, og med de nye muligheder for løbende udbetaling, vil der blive langt færre af dem. Det bekymrer Mogens Thage Hougaard, der er CSR Relations Manager for FolkeFerieFonden:- Det betyder simpelthen, at færre udsatte familier vil komme på sommerferie i fremtiden.

Feriehjælp for hele livetFolkeFerieFonden ejer og driver Helsingør Ferieby, der oprindeligt var et af Dansk Folkeferies tilbud til arbejderfamilier. Siden 2011 har den været feriested for udsatte familier ud fra visioner, der minder om Staunings oplysningsprojekt:

– Som samfund skal vi give udsatte familier sociale kompetencer, der gør dem mere livsduelige. Spørgsmålet er, hvordan vi lærer dem at fungere i fællesskaber? Hos os gør vi det ved at arrangere ferieophold med relationsskabende aktiviteter, som giver selvværd og -respekt, forklarer Mogens Thage Hougaard.

På ferien lærer familierne hinanden at kende på nye måder og genopdager glemte ressourcer. Sociologer har dokumenteret, at seks måneder efter et ferieophold kan familierne stadig mærke markant, positiv forskel i hverdagen.

I Ungdommens Røde Kors, der bl.a. tilbyder sommerferielejre for udsatte børn og unge, som ikke kan holde ferie med deres egne familier, beretter landsformand Troels Boldt Rømer også om varige virkninger.

– Du får lige et citat fra et af vores tidligere feriebørn, som i dag er frivillig fejrelejrhjælper: “En hel uge, hvor masser af voksne vil snakke med mig, lege med mig og putte mig. Det havde jeg brug for, da jeg var barn og ung, og det har betydet rigtig meget for mig i mit voksenliv. Jeg kunne leve et helt år på en uges omsorg!”

Stigende behov for feriehjælp

Både Ungdommens Røde Kors og FolkeFerieFonden må hvert år afvise børn eller børnefamilier, der egentlig har brug for et ferieophold. Kapaciteten til at hjælpe er for lille og risikere at blive endnu mindre, når støtten fra Arbejdsmarkedets Feriefond svinder. Samtidig bliver behovet for hjælp større.

– Vi samarbejder især med de boligsociale helhedsplaner, hvor de fleste udsatte familier bor. Og boligselskaberne kan mærke, at især kontanthjælpsloftet har ændret noget, så dem, der virkelig, virkelig har brug for det, ikke kommer på ferie, fortæller Mogens Thage Hougaard. Han tilføjer, at det ikke kun handler om penge.

– Selv hvis familierne havde økonomien til det, er mange af dem for ressourcesvage til selv at magte at arrangere det praktiske omkring en ferie.

Netop nu lever omkring 65.000 børn i Danmark under fattige vilkår. Andre lever i familier, der er presset af sygdom. Atter andre sørger over tab af nærtstående. Med eller uden Arbejdsmarkedets Feriefond er det en bunden opgave at finde andre støtteveje til dem, fastslår Troels Boldt Rømer.

– Så længe der er børn, som ikke kan komme på ferie med deres familie af den ene eller anden grund, så har vi som samfund et ansvar for at give de børn minder for livet og et afbræk fra hverdagen.