Flygtningekrisen kræver international handling

Af:

Millioner er på flugt fra krig og forfølgelse. Mere end 90 procent af verdens flygtninge lever som internt fordrevne i krigshærgede lande eller i nærområderne, men titusinder søger mod Europa i håb om sikkerhed. Det betyder, at de europæiske lande har en stor opgave foran sig for at finde løsninger på flygtningesituationen.

Mikkel Lauritzen, Rød+Grøn

I en situation, hvor verden oplever den største flygtningekatastrofe siden 2. Verdenskrig, finder Enhedslisten det afgørende, at Danmark og Europa påtager sig et ansvar for at give beskyttelse til mennesker på flugt fra krig og undertrykkelse. Men det er mindst lige så afgørende, at der sættes langt mere offensivt ind for at bekæmpe årsagerne til, at så mange mennesker er flygtet fra deres hjem.

Hvis færre mennesker skal tvinges på flugt fra krig eller manglende fremtidsudsigter, kræver det en massiv og internationalt koordineret indsats. En indsats, der indeholder både økonomiske investeringer og politisk nytænkning. Særligt de europæiske landes indsats i Syrien og de omkringliggende lande bør udvikles gennemgående.

Hjælp kurderne

Millioner af syrere flygter fra Assads tøndebomber og Islamisk Stats etniske og religiøse udrensninger. Derfor er hovedopgaven for det internationale samfund på kort sigt at skabe større sikkerhed og tryghed i nærområderne samt i de kurdiske områder af Syrien, hvor der foregår en demokratisk og mangfoldig revolution.

Samtidig bør Danmark øge sit politiske engagement for at få afsluttet den blodige borgerkrig og genopbygge Syrien. Mere end otte mio. syriske flygtninge er internt fordrevne. Mange flygtninge befinder sig i de befriede kurdiske områder, ligesom der er mange flygtninge i de kurdiske områder i Nordirak. Hvis kurdernes forsvarslinjer bryder sammen, vil det ramme tusinder af civile og øge flygtningestrømmene ud af landet markant. Der er brug for massiv støtte til de kurdisk kontrollerede områder. Både militærstøtte til forsvaret af områderne mod Islamisk Stat og civil støtte til genopbygning af de sønderbombede områder.

Det er samtidig afgørende, at Tyrkiet sættes under massivt diplomatisk pres for at stoppe deres angreb på de kurdiske militser, der bekæmper Islamisk Stat. Derudover bør Danmark konkret arbejde for etableringen af en humanitær korridor til Kobane i det nordlige Syrien og støtte til de kurdiske styrker i både Nordirak og Syrien, så de bliver i stand til at forsvare flygtninge og civile mod Islamisk Stat.

Pres parterne til forhandling

Assads regime er under et massivt pres. Det øger mulighederne for at finde en forhandlingsløsning. Men det kan også øge risikoen for et endnu større kaos, hvis ekstremistiske grupper som Islamisk Stat bedriver etnisk udrensning af Syriens store grupper af minoriteter, eksempelvis kristne, shia-muslimer, kurdere og drusere.

Danmark bør styrke den politiske og diplomatiske støtte til FN’s forhandlingsspor og arbejde for, at der lægges internationalt pres på Saudi Arabien, Qatar og Tyrkiet, som direkte og indirekte støtter ekstreme grupper i Syrien inklusiv Islamisk Stat og Al Nusra-fronten.

En fredsaftale fulgt af en overgangsregering, med henblik på at gennemføre demokratiske valg i Syrien, skal følges op af en stærk international støtte til at genopbygge det syriske samfund og reintegrere de mange flygtninge.

FN i ledende rolle

Hvis disse indsatser skal gøres mulige, må FN igen få lov at spille en ledende rolle. Verdensorganisationen er i en årrække blevet tilsidesat af skiftende vestlige koalitioner med USA i spidsen. Men kun gennem FN kan der skabes internationalt accepterede løsninger og ske en tilstrækkelig koordinering af indsatsen. Danmark bør arbejde for en indkaldelsen af en FN-konference i UNHCR-regi, så der kan findes en international løsning på den aktuelle flygtningekatastrofe.

Læs hele Enhedslistens internationale udspil på enhedslisten.dk.