Kulturstafetten: Post Danmarks død

Af:

Arken i Ishøj udstiller i øjeblikket ung samfundskritik. Rød-Grøn har set på et af kunstværkerne – Kirsten Astrups filmkabaret om Post Danmarks død.

Mikael Hertoft, Rød+Grøn

En flok kunstnere af blandet køn løber rundt i postuniformer og synger. Det sker i Postvæsenets gamle hovedkvarter. En smuk, klassisk bygning fra 1912, der nu er privatiseret til hotel. Men i 2017 stod bygningen tom, og kunstnerne fik lov at komme ind. Det er der kommet en smuk og skræmmende video ud af. På engelsk og dansk.

Postvæsenet holdt samfundet i gang. Det blev ødelagt fra toppen af liberale, som sagde, de ville spare penge. Landpostbudene, som drak kaffe med de gamle damer og passede på dem, forsvandt. Staten holdt selv op med at sende breve og satte portoen i vejret, så det blev for dyrt for almindelige mennesker at sende almindelige breve, og de små tidsskrifter fra fagforeninger og skakklubber lukkede. Nu har partierne snart heller ikke råd til at sende blade til medlemmerne længere.

Post Danmark blev til det anonyme PostNord. Posthusene er lukket. De gamle damer ved ikke længere, hvem der kommer med brevene. Nåh nej. Der kommer ikke nogen breve. De gamle damer skal gå på Borger.dk. Husk nemID! Den gamle postterminal bliver nu “udviklet” til Københavns grimmeste, dyreste og højeste gravstene.

Det var arbejdernes fællesskab og arbejdspladser, der forsvandt. “Relocated – accelerated – digitalised and sold”, synger de i videoen. Budskabet er klart: Fremtiden er ikke, hvad den har været. Men der er håb for den unge samfundskritik, og den har meget at gøre.

Arken er et besøg værd. Det er popkunstens Mekka ved Køge Bugt. Midt i en strandpark. Tag toget til Ishøj!

Arken i Ishøj:

“Ung dansk kunst – samfundsprognoser”. Frem til 15. marts 2020. Fra 12. oktober til 23. februar får du Picasso med i købet.