Nej til mere dansk militær i Irak

Af:

Når forsvarsminister Trine Bramsen i dag deltager i NATO-ministermøde i Bruxelles, er dansk ledelse af NATOs mission i Irak på dagsordenen.

Simon Halskov, Rød+Grøn

Regeringen planlægger allerede at øge Danmarks militære tilstedeværelse i Irak med over 200 soldater til missionen. Men det er direkte uforsvarligt, mener Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm.

– Der er store problemer med de irakiske sikkerhedsstyrker, og derfor er det også uforsvarligt at sende mere dansk militær, siger hun og uddyber:

– De irakiske sikkerhedsstyrker har længe samarbejdet med voldelige og ukontrollable shia-militser, og for nylig har vi set sikkerhedsstyrkerne brutalt angribe fredelige demonstranter.

NATO-samarbejde er utilregneligt
Den irakiske regering og sikkerhedsstyrkerne begår igen og igen overgreb på befolkningen. Det skal Danmark ikke støtte, understreger Eva Flyvholm.

– Vi risikerer at være medansvarlige for endnu mere politisk vold og uro i Irak, påpeger hun.

Eva Flyvholm kritiserer samtidig NATO-samarbejdet for i stigende grad at være utilregneligt.

– Trump får lov at skabe det ene problem efter det andet. Og Tyrkiets præsident Erdogan får på forrykt vis lov at angribe kurderne i Nordsyrien, der har været vores vigtigste allierede i kampen mod Islamisk Stat, fremhæver hun.