Brev til en offentligt ansat

Den offentlige sektor og de offentligt ansatte er ikke en byrde for den private sektor, de er en forudsætning for den.

Af: Jakob Mathiassen - Faglig Organisator i Enhedslisten

Ved en af de mange manifestationer under OK24 talte jeg med en sygeplejerske, der var valgt tillidsrepræsentant. Hun fortalte mig, at hun var bange for, at for store lønstigninger til de offentligt ansatte ville være en byrde for den private sektor, og derfor var hun tilfreds med at få mindre end de privatansatte i lønstigning.

Det burde nok ikke have chokeret mig, for den offentlige sektor og de offentligt ansatte er udsat for et systematisk angreb fra højrefløjen. Politikerne fra S og ud mod højre gentager igen og igen, at det er de privatansatte, der gennem skattebetalingerne finansierer den offentlige sektor. At det kun er den private sektor, der tjener penge til Danmark, og at de offentligt ansatte og den offentlige sektor er en byrde for de privatansatte. Men det er en myte, som de bruger til at argumentere for en systematisk underfinansiering af den offentlige sektor og underbetaling af de offentligt ansatte, til fordel for skattelettelser til de rigeste.

De offentligt ansattes arbejde skaber store værdier

Sandheden er naturligvis, at det er den samlede produktion, som danskerne skaber, der er kilden til vores velstand og vores velfærd. Selvom de offentligt ansatte ikke genererer en pengestrøm, fordi deres tjenester er gratis for modtageren, så producerer de stadig noget af værdi. Det kunne man blandt andet se, da tænketanken Kraka beregnede, at en lockout af 440.000 offentligt ansatte i 2018 ville have kostet et produktionstab på minimum én milliard kroner om dagen. Sygehusene vil udskyde operationer også af privatansatte. Skoler ville stoppe med at uddanne nye arbejdere til den private sektor. Veterinærkontrol, der understøtter eksporten, vil ikke fungere. Det har alt sammen en økonomisk værdi, der går tabt. Det er altså en myte, at den offentlige sektor ikke skaber værdi.

Den offentlige sektor er en del af demokratiet

Det er til gengæld et faktum, at den offentlige sektor er mere demokratisk, bedre organiseret og mere solidarisk end den private.

  • De offentligt ejede virksomheder er under demokratisk kontrol og er omfattet af forvaltningsloven , offentlighedsloven og en udvidet ytringsfrihed for offentligt ansatte.
  • De offentlige arbejdspladser har altid overenskomst, hvorimod det nok kun er 50% af de privatansatte arbejdspladser. Organisationsgraden er gennemsnitligt også højere end i det private.
  • De offentlige tjenester er solidariske, fordi de bliver betalt over skatten,. Det vil sige, at dem der har råd betaler mere end dem der ikke har.

Derfor skal tillidsrepræsentanten fra DSR og andre offentligt ansatte ikke sætte deres lys under en skæppe og finde sig i dårligere løn og arbejdsforhold end deres privatansatte kollegaer. De har fortjent ordentlig løn og arbejdsforhold, og vi har alle sammen fortjent en stor og levedygtig offentlig sektor, der kan tiltrække kvalificeret arbejdskraft.

Vil du have flere argumenter for at der er råd til en stor og stærk offentlig sektor, med gode løn og arbejdsforhold, så læs Faglig Landsudvalgs DERERRÅD pjece for OK24.

Vil du endnu dybere ned i stoffet så Politisk Økonomisk Udvalg  udarbejdet en længere tekst som du kan læse her:

https://politisk-oekonomisk.enhedslisten.dk/wp-content/uploads/sites/124/2023/10/2023_11_10_Der_er_raad_til_mere_i_kommunerne_Danmarks_Okonomi.pdf

Vil du være med til at kæmpe for gode arbejdsforhold på din arbejdsplads i den offentlige sektor, men er du i tvivl om hvordan du skal komme i gang eller om man overhovedet kan gøre noget. Så skriv en mail til mig på [email protected]