Danmark skal ikke med i fransk militæroperation i Sahel

Regeringen vil sende danske specialstyrker til fransk militæroperation i Sahel. Det er dybt problematisk og sker ikke med Enhedslistens stemmer.  

Simon Halskov, Rød+Grøn

Regeringen går direkte efter at sende soldater til de omstridte missioner med Frankrig, som er velkendte for at pleje deres koloni-interesser i Sahel området.

– Vi ved meget lidt om operationernes karakter. Det er hverken holdbart eller fornuftigt. I stedet bør Danmark fokusere på at støtte FN-missionen i Mali og bidrage humanitært til stabiliteten i hele Sahel, mener Eva Flyvholm, forsvarsordfører for Enhedslisten.

Hun vurderer, at regeringen efter Brexit er så optagede af at indynde sig hos Frankrig som den nye militære supermagt i Europa, at de hovedløst kaster os ind i militære operationer.

– Det burde ikke være en hovedprioritet for det danske forsvar at patruljere med Fremmedlegionen. Jeg tvivler i dén grad på langsigtede effekter og sikring af menneskerettighederne via så tvivlsomme militære operationer, siger Eva Flyvholm.

Lille, krigshungrende hund

Ifølge Enhedslistens forsvarsordfører skal der meget mere til for at bekæmpe årsagerne til terrorisme, kriminalitet og flygtningestrømme.

– Her burde Danmark gå foran med humanitær bistand og politisk støtte til forandringer, i stedet for at følge efter Frankrig som en lille, krigshungrende hund, påpeger Eva Flyvholm.

Hun ser en tendens til, at regeringen uden at blinke opgraderer vores militære engagement udenom FN.

– Det er en farlig glidebane. Regeringen skylder også at gøre langt mere for at oplyse Folketinget og offentligheden om den franske indsats i Sahel. Derfor stiller jeg nu en række spørgsmål til ministeren.

Enhedslisten har tidligere stemt nej til bl.a. en kamphelikopter til den franske operation Barkhane og vil stemme nej til danske specialstyrker til den franske Task Force Takuba. Enhedslisten har tidligere støttet FN-missionen MINUSMA i Mali og forventer at se positivt på endnu en udsendelse af transportfly til FN-missionen.