Eksport vejer tungere end kvinderettigheder

Af:

Regeringen har travlt med at råbe højt om, hvor undertrykkende de synes en lille gruppe kvinders påklædning er. Men når det kommer til fængslinger af kvindesagsforkæmpere i Saudi-Arabien, forsvinder interessen for at bekæmpe kvindeundertrykkelse pludselig.

Anne Rehder, udenrigspolitisk rådgiver

Da en diplomatisk krise mellem Canada og Saudi-Arabien i august eskalerede, så den danske regering passivt til. Canada havde gjort noget så såre simpelt, som at kritisere de mange fængslinger af kvindesagsforkæmpere i Saudi-Arabien. Men Canada stod alene, for landets allierede ville ikke bakke op om den principielle konflikt om basale menneskerettigheder. Den danske udenrigsminister kaldte vagt de massive menneskerettighedskrænkelser for ’udfordringer’, som Danmark skal rejse, og skød ellers bolden til EU. Ingen egentlig støtte til Canada kunne komme på tale.

Pisk, fængslinger og krigsforbrydelser

Canadas kritik kom efter fængslingen af et stort antal kvindelige menneskerettighedsforkæmpere, heriblandt Samar Badawi, en prisvindende kvindesagsforkæmper, der blandt andet har kæmpet for kvindes ret til at køre bil. Badawis søster blev i 2012 idømt ti års fængsel og 1.000 piskeslag for islamkritik.

Fængslingerne er blot et eksempel på, at det brutale kongedømme fortsat begår voldsomme menneskerettighedsovergreb, selvom den nye kronprins og de facto leder Mohammed bin Salman har fået et ry for at være reformvenlig. Fredelige aktivister fængsles, fanger tortureres og mishandles og kvinders rettigheder er voldsomt indskrænkede. Hvis kvinder vil arbejde, rejse, uddanne sig, giftes eller frigives fra fængsel, skal de have godkendelse af en mandlig værge. Hertil kommer den saudisk-ledede koalitions ansvar for voldsomme krigsforbrydelser i Yemen. Senest døde 29 børn, da en bus blev bombet.

Spørgsmålet er, om regeringen mon italesatte disse såkaldte ’udfordringer’, da den i 2016 var på et prominent erhvervsfremstød i Saudi-Arabien med deltagelse af kronprinseparret, ministre og toppen af dansk erhvervsliv. Et besøg, der ikke kan ses som andet end et skulderklap til det brutale styre.

Eksportdrømme står i vejen for kritik

Den danske eksport til Saudi-Arabien er i dag på niveau med eksporten til Irland, Sydkorea og –for at det ikke skal være løgn – Canada. Men der spås om endnu større eksportmuligheder for blandt andet den danske medicinalindustri i landet med det største medicinalmarked i Mellemøsten.

Ønsker om øget eksport burde give regeringen et øget ansvar for at sige fra over for menneskerettighedsbrud og bakke op om Canadas kritik. Men nej, regeringen vil hellere diskutere en håndfuld kvinders påklædning herhjemme, frem for at sige klart fra over for massive menneskerettighedsbrud. Moral er godt, men dobbelt moral er dobbelt så godt.