Frihedskæmper skal i fængsel – selvom han kæmpede mod terroristerne

Af:

Tommy Mørch tog ned og kæmpede med kurderne imod Islamisk Stat i Syrien. Samtidig kæmpede danske bombefly mod ISIS. Alligevel skal Tommy Mørch nu seks måneder i fængsel. Det er blevet bekræftet i Højesteret, selvom dommerne var uenige.

Mikael Hertoft, Rød+Grøn

Da kalifatet ISIS var stærkest i Irak og Syrien, kom der mange krigere fra hele verden – også fra Danmark – for at kæmpe på dets side. Folketingets modsvar var en paragraf i straffeloven, som gjorde det ulovligt at rejse til visse områder i Irak og Syrien, hvor der var kamp. Med loven kunne man også tage passet fra folk, hvis man havde en mistanke om, at de ville rejse til disse områder. Det skulle ramme kalifatets danske støtter – men foreløbig har loven kun ramt dem, der bekæmpede kalifatet.

Lovpriste modstandsfolk

Den 26. august holdt organisationerne Global Aktion, Kurdisk Forum, Rojava-Alliancen, Økologisk Rojava og Enhedslistens Kurdistan-solidaritetsgruppe høring om problemet. Forsvarsadvokat Bjørn Elmquist fortalte om sagen mod Tommy Mørch. Han fortalte, at loven som sådan var et resultat af en FN-resolution, som Danmark skulle implementere. Men Danmark “overimplementerede” loven ved at lade den gælde for alle, der rejste til områderne. Derfor ramte loven – mod sit formål –dem, som kæmpede mod ISIS.

De kurdiske styrker YPG/YPJ var en del af en koalition, som var ledet af USA – det samme var Danmark. Bjørn Elmquist fortalte, at udenrigsminister Kristian Jensen i bemærkningerne til lovforslaget udtrykte begejstring for YPG’s effektive indsats i krigen mod ISIS. Han refererede terroreksperten Lars Erslev Andersen, som har forklaret, at YPG/YPJ er “koalitionens ben på landjorden”. Dagen efter faldt Højesterets dom. Den stadfæstede landsrettens seks måneders fængsel til Tommy Mørch – men to af dommerne var ikke enige.

Dømmer på et løst grundlag

Advokat Erbil Kaya var forsvarer for Joanna Palani og Anne Dalum, som fik frataget deres pas, da de ville rejse til Rojava. Joanna Palani havde flere gange været i området og kæmpet med de kvindelige forsvarsstyrker mod Islamisk Stat. Anne Dalum ville rejse til Rojava for at plante træer i NGO-projektet “Gør Rojava grønt”. Det var advokatens indtryk, at dommerne og domstolene i al almindelighed havde et meget ringe kendskab til, hvad der sker i Mellemøsten, og derfor dømmer på et løst grundlag.

– Det er et tegn på sjusket lovgivning, sagde Rosa Lund, Enhedslistens retsordfører.

Pasloven har heldigvis en “solnedgangsparagraf”; loven løber ud, hvis den ikke bliver fornyet i slutningen af året. Enhedslisten vil arbejde for, at loven udløber.

Retsordførerne fra de andre partier var også indbudt til høringen, men de kom ikke.