Helsingørs kommunalbudget 2023 – Årtiers konservative styre er brudt

Af: Malthe Jacobsen, byrådsmedlem Helsingør

I Helsingør har Enhedslisten siddet i byrådet siden 2005, og vi har i dag to pladser ud af 25. I hele perioden har der været borgerligt flertal med konservativ borgmester, undtagen en enkel periode, hvor venstrefløjen allierede sig med en venstremand som borgmester. Selv kom jeg ind her i 2023, da Allan Berg Mortensen valgte at trække sig efter 18 års ihærdig indsats.

Med de konservatives greb om magten har vi kun undtagelsesvis kunnet være med i budgetforligene, der har været præget af nedskæringer og dyre prestigeprojekter. Sidste år blev vi direkte bedt om at gå, hvis vi ikke på forhånd kunne udelukke muligheden af en skattestigning. Til gengæld er vi blevet gode til at være i opposition og stille de kritiske spørgsmål. Vi har også fået vedtaget en del gode forslag gennem tiden.

Nyt flertal – nye muligheder

I år har situationen formet sig anderledes. De konservative har haft en del møgsager, hvor de har vist sig i lommen på byggefirmaer, fodbold lobby, og andre privatkapitalistiske interesser. En vedvarende kritisk røst i C’s rækker, Thomas Kok, blev til sidst for meget for borgmesteren, så han blev ekskluderet og udsat for en ubehagelig hetz. Da Thomas har fornuftige holdninger til mange ting, åbnede det for et nyt 13-12 flertal, som vi nu har formået at udnytte til at lave et budget uden om borgmesteren.

Forhandlingerne om dette budget er foregået i en mindre kreds, S, SF, R og løsgængeren. Det startede med en generel diskussion om værdier og prioriteringer, hvilket gav en god tillid og konstruktiv dialog. Vi var ret enige om at forhindre nye velfærdsforringelser, samt at gøre noget mere ved klima og miljø og også kulturen. Situationen viste sig dog sværere end forventet, med udsigten til krav om 30-40 millioner i besparelser, hvor nogle først blev kendt under selve budgetseminaret. Ud over regeringens krav om administrative besparelser kommer øgede udgifter på det specialiserede socialområde og børn med særlige behov. Regeringens ”håndsrækning” på 1 ekstra mia til kommuner og regioner gav os kun et løft på 6,5 mio.

På selve budgetseminaret kom vores aftale som en bombe for de konservative, som først prøvede at splitte aftalepartierne og overtage forhandlingsledelsen. Men vi holdt fast, og det endte med at de sort-blå trak sig helt ud.

Enhedslisten fik sat penge af til busser, cykelstier og natur

En af Enhedslistens mærkesager har været at gøre noget mere aktivt ved klimapåvirkningerne. På trafikområdet har vi nu vedtaget betalt parkering med 10 kr fra første time på centrale pladser, og samtidig har vi fået sat penge af til en ny busrute næste år og yderligere busforbedringer derefter. Og vi har afsat anlægspenge til nye cykelstier, 20 mio over fire år. Vi har også genoprettet bevillinger til Naturcenteret Nyruphus og øget klima- miljøpuljen. Så er der nogle symbolske løft til skoleområdet, blandt andet kompetenceudvikling af lærere og fornyelse af lokaler.

Men vigtigt er det, at det stort set lykkedes at holde budgettet fri for nye velfærdsforringelser, selvom vi selvfølgelig helst havde set det muligt at rette op på de seneste års forringelser. For at få budgettet til at hænge sammen måtte vi dog i sidste øjeblik hæve takster på mad i vuggestuer samt klubberne lidt.

Budgettet blev bedre end det alternative budget, som de sort-blå partier kom op med.

Desuden har vi i Enhedslisten forstået at bruge vores pladser til betydelig indflydelse. Ikke blot skulle de jo have os med, vi var også rimelig enige om det meste.

Siden aftalen har C og V gentagne gange beskyldt os for at spekulere ulovligt i indtægterne fra P-betaling, og de har bl.a. fået FDM til at true med at lægge sag an mod kommunen. Butiksejerne raser mod os i pressen. Men aftalepartierne står sammen om visionen om at en by med færre biler bliver en grønnere by med mere plads til mennesker, ud over at hjælpe klimaindsatsen.

Hånden på kogepladen

Men som budgetparti sidder vi selvfølgelig nu med hånden på kogepladen hvis budgettet viser sig ikke at holde, så vi næste år skal ud at finde besparelser. Det kan jo meget vel være at socialområdet koster mere end forudset eller parkeringsindtægterne ikke lever op til forventningerne. Men så har vi jo om ikke andet indflydelsen til at forsøge at friholde de svageste grupper.

Gennem processen har vi fået god opbakning fra mange mennesker i kommunen, herunder også medarbejdere og fagforeninger. Vi har også oplevet, at kommunens administration har samarbejdet godt med os om udarbejdelsen.

Så alt i alt ser fremtiden lidt mere rød-grøn ud i Helsingør, nu skal vi bare af med regeringen og budgetloven også.