Krisen er blevet et grundvilkår

Af:

Økonomer spår om en mulig ny krise, men reelt er vores kapitalistiske system automatisk præget af kriser, der rammer bøde økonomisk, socialt og økologisk.

Rød+Grøn-redaktionen

Ordet ’krise’, som vi bruger bredt om eksempelvis økonomiske, sociale og økologiske kriser, stammer oprindeligt fra den græske lægekunst. Her betegnede ’krisis’, der direkte oversat betyder ’adskillelse’ eller ’dom’, det afgørende vendepunkt hos en patient, der er syg med feber. Øjeblikket, hvor feberen brat skifter fra at være livstruende høj til normalisering.

Fra vendepunkt til tilstand
I antikken var krisen altså udtryk for, at noget negativt blev erstattet af noget positivt. Der var en mærkbar og permanent forandring i patienten.

Helt anderledes er de kriser, vi oplever som følge af kapitalismen i dag. Vi bruger generelt ordet om ’en vanskelig situation’, og i forhold til økonomi specifikt om skift fra højkonjunktur til lavkonjunktur eller om længerevarende kritiske tilstande, såkaldte strukturkriser. Det ligger ikke længere i ordet, at krisen bringer brud og bedring med sig. Tværtimod ser det ud til, at krisen er blevet et grundvilkår i vores tid – og den er systemisk.

Økonomiske, økologiske og sociale kriser
Denne måneds tema går netop systemisk til krisespørgsmålet. Først tager finansordfører Rune Lund de globale briller på og spørger, hvorfor vi ikke har lært nok af sidste store økonomiske krise. Dernæst ser vi på, hvad en global krise kan betyde lokalt. For almindelige danske lønmodtagere, men også for Enhedslistens mulighed for at samarbejde med den siddende socialdemokratiske regering.

På side 18-19 undersøger vi – med udgangspunkt i den aktuelle katastrofe i Amazonas – hvordan kapitalismens kriser bliver økologiske, idet kapitalismen forudsætter en vækst og et forbrug, som kloden ikke kan holde til. Miljøordfører Mai Villadsen forklarer, at vi derfor skal arbejde for en radikal form for cirkulær økonomi, der indebærer kollektive ejerformer og altså bryder med klassisk kapitalisme.

Temaets sidste opslag fokuserer på de mennesker, som der både globalt og nationalt bliver større ulighed imellem. Herhjemme oplever almindelige mennesker, at vejen fra middelklasse til gældsspiral og social deroute er blevet kort. Det har Rød+Grøn talt med gældsrådgiver Line Barfod om.

God læselyst!