Kulturanbefalinger til sommervarmen

Denne sommer er der politiske kulturoplevelser til både læseheste, museumsgængere og filmelskere. Rød+Grøn giver her et par bud på, hvad du kan dykke ned i.

Simon Halskov, Rød+Grøn

Bog: ”Nordisk socialisme”
Vores tidligere finansordfører Pelle Dragsted giver sine bud på, hvordan den fremtidige demokratiske økonomi ser ud. Faktorer som klimaforandringer, finanskriser og stigende økonomisk og social ulighed bidrager alle til, at der er opstået tvivl om den klassiske kapitalistiske økonomi. Idéen om demokratisering af økonomien udspringer også af de ovennævnte udfordringer, men her melder der sig også nye spørgsmål: Er det overhovedet muligt at styre økonomien på en mere demokratisk måde? Hvordan påvirker det ejerforholdene over eksempelvis banker og virksomheder? Og hvordan er det muligt at skabe en økonomi, der bedst muligt tilgodeser den enkelte og deres behov?

Bog: “Rige børn leger bedst”
Lars Olsen, Sune Caspersen, Jørgen Goul Andersen, Lars Andersen og Niels Ploug har skrevet et afslørende og tankevækkende portræt af det danske klassesamfund. 41 procent af Danmarks befolkning udgøres af faglærte og ufaglærte. 21 procent i den erhvervsaktive alder er uden for arbejdsmarkedet, og kun 1,6 procent kan betegnes som overklassen. Alligevel har det fåtal af topledere og direktører en massiv magt og indflydelse på samfundet.

“Rige børn leger bedst” viser, hvordan Danmark i høj grad stadig er et samfund, som er dybt opdelt i socioøkonomiske, geografiske, kulturelle, politiske og sundhedsmæssige forskelle.

Film: ”Judas and the Black Messiah”
Shaka King har instrueret den prisbelønnede film om Fred Hampton (spillet af Daniel Kaluuya) – den karismatiske leder af Illinois-afdelingen af græsrodsorganisationen De Sorte Pantere. Han blev dræbt af politiet i 1969. Fred Hampton var yderst populær blandt borgerrettighedsforkæmpere og revolutionære – og tilsvarende upopulær blandt hvide magthavere i USA.

”Judas and the Black Messiah” kan ses i Grand Teatret eller lejes via bl.a. streamingtjenesterne Blockbuster.dk og Viaplay.dk.

Udstilling: ”Aktivist”
I Arbejdermuseets store udstilling AKTIVIST kan du opleve de seneste 60 års protestbevægelser, folkedemonstrationer og engagerede ildsjæle. Du vil møde flere end 30 aktivister, som har viet store dele af deres liv til at kæmpe for en sag, de tror på. Aktivister, som ved at handle selv, har forsøgt at løse de problemer, som de føler, politikerne ikke kan eller ikke vil tage hånd om. Kan du genkende dig selv i deres historie?

Læs meget mere om udstillingen på side 25.