Regionernes økonomiaftale: Sundhedsområdet underfinansieres

Af:

Aftalen om regionernes økonomi i 2020 formår ikke at løfte presset på personalet og stoppe den negative spiral, der præger udviklingen. Det mener Enhedslistens regionsrådsmedlemmer.

Simon Halskov, Rød+Grøn

Regionernes økonomiaftale løfter sundhedsvæsenet med 1,4 mia. og giver en gave til Aarhus Universitetshospital på 100 mio. kr. til flytteudgifter i 2019.

Aftalen formår dog ikke at fjerne presset på personalet og stoppe den negative spiral, der præger udviklingen. Det mener Tormod Olsen, Enhedslistens repræsentant i Danske Regioner.

– Sammen med de faglige organisationer og Danske Regioner har vi krævet et budgetløft på to procent for at imødegå det stigende udgiftspres. Vi kan ikke acceptere, at personalets opråb bliver ignoreret så snart valgkampen er overstået. Vi vil derfor opfordre alle faglige organisationer og patientforeninger til at genoptage kampen for sundhedsvæsenet, forklarer han.

Pres på personalet

Med aftalen indføres et nyt pres på administrative medarbejdere. Det gør Tormod Olsen urolig for, at personalet får endnu mindre tid til omsorg.

– Vi er åbne for administrative besparelser, men vi forventer en udvikling, hvor særligt lægesekretærerne kommer til at stå for skud. Det vil betyde flere administrative opgaver til resten af personalet – og i sidste ende flytte personalet længere væk fra patienterne, siger han.

Et af valgkampens store temaer var besparelserne Aarhus Universitetshospital, som har udløst store fyringsrunder og fremadrettede besparelser.

– AUH har fået dækket 100 mio. kr. ud af flytteudgiften på 1 mia. kr. Effektiviseringerne fortsætter og vil lægge et voldsomt pres på hele Region Midt. Vi håbede på en løsning, der anerkender, at effektiviseringskravene er for store og urealistiske, siger Tormod Olsen.

Grønne tiltag udebliver

Klimaet, miljøet og drikkevandet blev heller ikke tilgodeset i denne omgang.

– Der kunne ikke nås til enighed om en indsats for oprensninger af de forureninger, der truer søer og åer. Mulighederne for elektrificering af busserne blev også taget af bordet, og regionens mange muligheder for klimarenoveringer holdes tilbage af stramme anlægsrammer.

Som noget positivt fremhæver Tormod Olsen, at omprioriteringsbidraget er forsvundet.

– Vi har tre år i træk stillet forslag på Danske Regioners generalforsamling om at fjerne det. Det betyder, at vi i år ikke skal skære på regionaludvikling. Pengene på sundhedsområdet bliver desværre bare modregnet i bloktilskuddet, så det har mere symbolsk karakter.

Tormod Olsen mener, at aftalen generelt svigter både personalet, patienterne og miljøet ved blot at holde hånden under et alt for lavt bund niveau.

– Nu må vi bare håbe, at bl.a. psykiatrien kan få et løft med finansloven, afslutter han.