Sagen om Nordic Waste begyndte ikke i går

Den 19. december 2023 blev hele Danmark optaget af virksomheden Nordic Waste, der ligger ved Landsbyen Ølst. men Nordic Waste-sagen har været aktuel længe. Flere og flere problematiske forhold afsløres.

Af: Frida Valbjørn, Medlem af Randers byråd

Nordic Waste har til hovedformål at nyttiggøre jord til genbrug. Den 19. december 2023 tog jordskreddet på grunden rigtig fart. Virksomheden rev bygninger ned, og det var nemt at få syn for sagen.

I slutningen af 2022 havde Nordic Waste udslip af forurenet spildevand til Alling Å, der løber langs virksomheden. Dette blev startskuddet til, at en mindre gruppe af byrådsmedlemmer og borgere allerede i Januar 2023 gik sammen og arbejdede kritisk med “temaet” Nordic Waste. Gennem de næste måneder fik vi løbende tips, der fik os til at spørge Randers Kommunes forvaltning om jordskred, vandhåndtering, jordmængder mm. Svarene på spørgsmålene var, at der ikke var noget at bekymre sig om. Det er dog kommet frem, at Nordic Waste kørte markant mere jord ind på virksomheden, end de nyttiggjorde og sendte videre. Dette skal ses i lyset af, at Nordic Waste som udgangspunkt ikke må deponere jord.

Beroligende svar på kritiske spørgsmål

Vi stod fast og arbejdede videre. Gik til møde med Kommunen, stillede opfølgende spørgsmål – og fik fortsat beroligende svar. Vi ved dog, at Randers Kommune var på 21 tilsynsbesøg på virksomheden i perioden 2019 – 2023. Omtrent halvdelen af tilsynsbesøgene blev foretaget i 2023. I dag ved vi, at der aldrig blev lavet tilsynsrapporter fra de mange tilsynsbesøg, og at tilsynsrapporterne er lavet på bagkant i januar 2024.

Placering af ansvar

Nordic Waste-sagen trækker mange tråde til emner, der bør diskuteres, og der kommer løbende nye oplysninger frem, der dels sår tvivl om virksomhedens ageren, og dels om hvorvidt Randers Kommune har begået fejl i håndteringen af tilsynsansvaret. Ingen har et totalt overblik. I forhold til Nordic Waste rolle pågår der en politiefterforskning, men det er vigtigt også at få undersøgt Randers Kommunes rolle i sagen. Derfor har et flertal i Randers byråd vedtaget, at denne rolle skal undersøges uvildigt og eksternt. Den frygtelige skade er sket, og det er vigtigt, at Randers Kommune og andre Kommuner kan lære af de fejl, der er begået. – også selvom vi må fastholde, at jordskreddet altid vil være virksomhedens ansvar.

Forureneren skal betale

Randers Kommune står nu i en alvorlig forurenings-situation, men også i potentielle økonomiske problemer som vi aldrig har oplevet før, og kampen for at forureneren skal betale bliver vigtig. Hvis dette ikke bliver til virkelighed, kommer skatteyderne til at betale svineriet af den ene eller den anden kasse. Hvis regningen, der kan løbe op i 2 milliarder kroner, ender hos Randers Kommune rammer det velfærden hårdt. Kommunen har et samlet budget på 9 mia. kroner, hvoraf størstedelen af midlerne er bundet op på lovgivning.

Enhedslisten har haft en markant rolle i forudgående advarsler om, at der var fare på færde. Denne sag er et tydeligt tegn på, at vi har den korrekte tilgang, når vi lytter til borgerne og tager dem alvorligt. Når vi fortsætter med at kæmpe, selvom de færreste lytter til os. Den tilgang, vi som parti har til sagerne, må vi aldrig glemme. For sammen er vi stærkere.