SUF’s Landsmøde 2020: Vær med til at definere SUF’s fremtid

Af:

Efter at være blevet udskudt et halvt år er SUF’s stormøde til oktober nu i horisonten, og der er lagt op til forandringer.

Gustav Nielsen, ledelsesmedlem i SUF

SUF har været Enhedslistens samarbejdspartner for ungdommen i 19 år, og der var måske ting, vi var begyndt at tage for givet – eller ting, vi underprioriterede. En stribe nye som gamle medlemmer stillede efter et begivenhedsløst stormøde i 2019 op til ledelsen med planer om forandring.  Ting skete dengang i november, og ting sker nu. Stiftelsen af RGU har ikke standset visionen om en bred favnende venstrefløj, som kan rumme både revolutionen og reformen.

Grundlaget for fornyelsen har været et håb om gennemsigtighed og åben debat, hvad også til tider har været svært. Ledelsens referater har ramt omegnen af 50 sider efter et ledelsesmøde, og det er nok for meget – men der har også været en ganske stærk ekstern kritik af et meget ærligt referat fra vores krisemøde i kølvandet på grundlæggelsen af Rød-Grøn Ungdom.

Debat om nyt grundlag og navn
Et øget fokus på de sociale medier og en omlagt strategi har ført til, at SUF ofte har succes og har slået titaner som DSU og VU på sociale medier. SUF har ofte været det mest engagerende ungdomsparti på Facebook – vel at mærke uden at bruge en eneste krone på opreklamering. En ledelsesstil med mere fokus på individuelt ansvar har også styrket kommunikationen og forbedret arbejdet med kampagner og samarbejdet med andre organisationer i det danske politiske landskab.

Grundlæggende forandringer kan dog kun ske gennem vores stormøder. Det første af disse forslag var om et nyt politisk grundlag for organisationen og et navneskifte – hvor Rød-Grøn Ungdom i november var favoritten hos ledelsen. Omstændighederne kræver imidlertid en gentænkning – og i tiden efter er der også kommet flere forslag til både minimumsprogrammer og et nyt navn, bl.a. “Rebel” og “Enhedslistens Ungdom” (ØU). Gennem hele processen har vi debatteret med medlemmerne om vores organisations fremtid – senest på organisationens hyttefestival i år, hvor grundlaget for den debat, vi skal have om samarbejdet med RGU, blev udformet.

Et afgørende stormøde
Ledelsens forslag om en “daglig ledelse” er måske det mest vidtgående og udspringer af tidligere eksperimenter med forøget personligt ansvar. Forslaget opløser koordinationsgruppen – som er et udvalg nedsat af ledelsen, der mødes ugentligt og tager mindre vidtgående beslutninger – og erstatter denne med en “stærk” daglig ledelse på tre personer, som vælges på et stormøde. Derefter følger der også et forslag om kun at afholde et stormøde årligt i stedet for to. 

Ekstraordinært er ledelsens forslag sendt ud tre måneder før stormødet. Det har givet mulighed for øget debat. Om en måneds tid er der frist for almene medlemmers forslag. Ligeledes begynder stormødet allerede torsdag og har derfor en dag ekstra til debatter om de grundlæggende elementer af organisationen og bedre tid til pauser, workshops, koncerter og hyggelige indslag.

“Det bliver et møde med mange afgørende øjeblikke – derfor opfordrer vi I ledelsen til, at debatterne tages åbent og ærligt og med plads til vores uenigheder, så vi sammen kan gå fra landsmødet med fornyet styrke”,som der står i det første kompendium.

Vi håber, at alle unge i Enhedslisten, som ikke har følt, at de passede i SUF, vil gribe chancen til at være med til at bestemme, hvor organisationens fremtid skal ligge, og stille forslag til og deltage på, SUF’s stormøde.

Alle medlemmer af Enhedslisten under 30 år kan gratis blive medlem af SUF. Stormødet er den 15.-18. oktober på Tarup Skole i Odense.