Vi har sat holdet i Bruxelles

Af:

Konstitueringen i Europa-Parlamentets venstrefløjsgruppe er på plads – det samme er Enhedslistens nye EP-kontor. I mellemtiden har midterpartierne i parlamentet allerede brudt valgkampens grønne løfter.

Frederikke Hellemann, politisk rådgiver

EU-parlamentsvalget var klimatossernes valg. Og vælgerlussingen til Dansk Folkeparti var klimatossernes værk. Det var budskabet, da Pia Kjærsgaard talte til en chokeret og slukøret DF-forsamling den 26. maj. Gennem hele EU-valgkampen stod grønne løsninger og klimahandling øverst på danskernes dagsorden, og på tværs af Europa opnåede partier med solide grønne ambitioner flotte valg.

Det har sat sit præg på EU-parlamentet. Hidtil har den store kristenkonservative gruppe sammen med den store socialdemokratiske gruppe kunnet danne flertal alene. Fremover bliver nye koalitioner nødvendige. Det kan skabe gode muligheder for venstrefløjen på trods af, at venstrefløjsgruppen GUE/NGL desværre gik tilbage og nu er parlamentets mindste gruppe.

Sløje klimamål

Det første store slag i EU-parlamentet blev, om man ville godkende den tyske kristenkonservative Ursula von der Leyen som ny formand for EU-Kommissionen. Med et snævert flertal på kun ni stemmer overtager hun den mest magtfulde post i EU. En post, som den kristenkonservative partigruppe har siddet tungt på siden 2004.

Selvom meget på overfladen er ved det gamle med endnu en konservativ ved roret, viste optakten til den tætte afstemning, at der blæser nye vinde over EU-Parlamentet. Von der Leyen blev f.eks. presset til at love lidt mere ambitiøse klimamålsætninger.

Desværre brugte partierne fra Socialdemokratiet til Konservative anledningen til at løbe fra valgkampens klimaløfter. Frem for at stå fast, lod de sig nøje med utilstrækkelige målsætninger.

Konstituering på plads

Fordelingen af poster i GUE/NGL-gruppen er faldet på plads, og et nyt formandskab er kommet til. Franske Manon Aubry fra La France Insoumise skal sammen med Martin Schirdewan fra tyske Die Linke lede gruppen i første halvdel af valgperioden. Nikolaj Villumsen er udnævnt som næstformand sammen med repræsentanter fra Bloco de Esquerda (Portugal), Partido Comunista Português (Portugal) og Izquierda Unida (Spanien).

Foruden posten som næstformand er Nikolaj blevet koordinator i Arbejdsmarkedsudvalget og suppleant i Klima- og Miljøudvalget. I koordinator-posten er der nogle store sko at fylde; i sidste valgperiode bestred Folkebevægelsens Rina Ronja Kari nemlig dygtigt denne post.

Kommissionens 100 dages-plan

Man skulle tro, at Kommissionsformanden Ursula von der Leyen havde kigget Enhedslisten i kortene. I hvert fald vil hun inden for de første 100 dage fremlægge en klimaplan. Vi kender allerede nogle elementer i planen, som dog desværre afslører, at hun hverken har læst vores klimaplan eller FN’s klimarapporter.

Inden for de første 100 dage vil Kommissionen også fremlægge et forslag om en europæisk mindsteløn. Her vil vi sammen med fagbevægelsen kæmpe for den danske model.

Der bliver altså rigeligt for Nikolaj og de fire nye EP-ansatte at tage fat på – allerede inden for de første 100 dage.