Wolt-arbejdere: Partnere uden rettigheder

Af:

Fragtfirmaet Wolt kalder deres bude for ”partnere”. Men det er partnere uden rettigheder. Woltarbejderne vil have en overenskomst og samme rettigheder som andre arbejdere.

Frida Groth, SUFs faglig gruppe

Med deres store, blå termotasker er Wolt-budene synlige i de danske storbyer. De kører rundt især om aftenen og i de tidlige nattetimer for at bringe mad ud til billige penge. Man kan sidde derhjemme og bestille sin yndlingspizza – og vupti, så er den der! Det lyder jo dejligt, at man selv kan undgå regn og blæst, men hvad er det egentlig for nogle forhold Wolt-budene arbejder under?

Wolt er et finsk firma, der blev stiftet i 2014 og kom til Danmark i 2017. Som Wolt-bud er man selvstændig. På Wolt-sprog kaldes de ’Wolt Partners’. Det betyder, at de selv skal betale for deres transport (cykler, knallerter, biler, osv.), smartphone og en dataplan, så de kan bruge bud-app’en.

Som selvstændige får de ikke løn under sygdom, ferie eller barsel. Og Wolts forsikring dækker kun, hvis de bliver slået ihjel i trafikken eller mister en kropsdel. Dette på trods af, at de ofte bliver opfordret til at cykle hurtigt, så de kan nå flere leveringer.

Et håbløst kapløb
Jack Campbell er en af de mange udenlandske Wolt-bude. Han fortæller, at cirka 85 procent af budene er udenlandske. Hovedsageligt folk, der er kommet til Danmark på et ’Working Holiday Visa’ eller som studerende. Hvis man er udenlandsk studerende i Danmark, skal man ved siden af studiet have minimum 43 timers arbejde om måneden for at optjene rettigheder til SU. Mange af Wolt-budene troede til at starte med, at de kunne optjene den rettighed ved at arbejde for Wolt, men det kan de ikke som ”selvstændige”.

Enten giver Wolt budene muligheden for at tage en ”vagt”, hvor man er garanteret 120 kr. i timen, lige meget hvor mange leveringer man har. Dog forsvinder disse vagter på under 30 sekunder, når de bliver frigivet, da de er få og eftertragtede. Alternativt får man 45 kr. pr. levering, fortæller Jack.

Bude organiserer sig
Så hvordan organiserer man arbejdere, der pga. deres arbejdsform aldrig mødes med hinanden? Jack fortæller, at det er svært, fordi der ikke er den samme sympati og solidaritetsfølelse, som der er på mange andre arbejdspladser. Budene er pr. definition konkurrenter, og de har ikke et pauserum, hvor de kan lære hinanden at kende.

I juni 2019 begyndte nogle af budene dog at samle sig for at kræve bedre forhold. Gruppen, der kalder sig for Wolt Workers Group, prøver at møde andre bude foran restauranterne for at få dem organiseret i kampen. På grund af en stor udskiftning blandt budene går arbejdet langsomt. Der er dog påbegyndt et samarbejde med 3F for at få en overenskomst.

Til SUFs faglige fredagsbar til støtte for Wolt Workers Group var Jack inviteret til at tale. Han fortalte om deres kamp og om hvordan man kan støtte denne.

Så næste gang, du ser et Wolt-bud, så giv personen et stort smil og telefonnummeret til 3F: 70 300 300.

Kort om Jack Campbell
Jack er 25 år. Oprindeligt fra London. Han flyttede til Danmark i 2018 for at læse Political Science på Københavns Universitet. Han er medlem af Labour.