Foto: pasja1000 - Pixabay

Affaldsaftale er en sejr for fællesskabet

Regeringens forslag om privatisering af affaldsforbrændingen er taget af bordet. Det er en sejr for fællesskabet og klimaet, siger Enhedslistens klimaordfører, Mai Villadsen.

Simon Halskov, Rød+Grøn

Regeringen ville privatisere affaldsforbrændingen, så private firmaer kunne tjene penge på at brænde affald af i Danmark. Det ville have risikeret at føre til mere import af affald til skade for klimaet og højere priser for forbrugerne. Blandt andet derfor var Enhedslisten stærkt imod idéen, og nu er den taget af bordet.

Det havde været et fejlskud af dimensioner, hvis den første klimahandleplan var endt som endnu en privatiseringsøvelse. Nu har vi i stedet fået en model, hvor affaldsforbrændingen bliver på fællesskabets hænder og hvor vi politisk tager ansvar for, at vi genanvender mere og afbrænder mindre, forklarer Mai Villadsen.

Meget mere skal genanvendes
I dag importerer Danmark rigtig meget affald til afbrænding. Det stopper med den nye affaldsaftale. Samtidig sikres det, at meget mere affald genanvendes, så bl.a. plastik og tekstiler kan blive til nye kopper og nyt tøj i stedet for CO2 i atmosfæren.

– Nu er første del af en klimaplan på plads. Det er vigtigt. Vi skal genanvende mere, og vi skal også sikre reduktioner på energiområdet, på landbrug og transport, hvis vi skal nå reduktionsmålet på 70 procent inden 2030, siger Mai Villadsen og fortsætter:

– Det er de næste skridt, og det skylder vi vores børn og børnebørn. Samtidig skal vi i en økonomisk krise som nu også bruge den grønne omstilling til at skabe arbejdspladser. Det vil Enhedslisten have højt dagsordenen, slutter hun.