Foto: Kommunikationsenheden - Hvidovre Hospital

Asbest-skandale i Region Hovedstaden

I næsten fire uger vidste den øverste byggeledelse i Region Hovedstaden, at der var konstateret asbest på byggepladsen ved Ny Hvidovre Hospital. Alligevel gav de ikke oplysningerne videre til underentreprenørerne på byggepladsen. Det fremgår af en afgørelse fra Arbejdstilsynet, skriver A4 Arbejdsmiljø.

Simon Halskov, Rød+Grøn

Enhedslistens arbejdsmiljøordfører, Christian Juhl, finder det ganske grotesk, at der netop på byggeriet af et sygehus ses stort på arbejde med et af de farligste stoffer på en byggeplads, asbest.

– Det er skandaløst, at det kan ske. Region Hovedstadens ansvarlige folk har i denne sag handlet ganske uansvarligt og set stort på bygningsarbejdernes helbred, når de ikke videregiver oplysninger op forekomst af asbest, siger han.

Christian Juhl mener desuden, at også underentreprenørerne skulle have grebet ind.

– Det er dem, der har hovedansvaret for de ansattes helbred. De skal vide, hvad de har med at gøre, påpeger han.

En af underentreprenørerne udtaler, om at ingen af medarbejderne har ytret gener, tyder på stor manglende viden om asbest.

– Men asbestens farlige virkning kommer over tid, hvis asbestfibrene sætter sig i lungerne og fremkalder kræft. Det kan de ansatte naturligvis ikke mærke her og nu, fremhæver Christian Juhl.

Regler og tilsyn skal strammes
De ansvarlige i regionen og underentreprenørerne, bør ifølge Christian Juhl indstilles til en retslig tiltale med krav om en alvorlig bøde.

– Jeg havde for to måneder siden beskæftigelsesministeren i samråd om netop asbest-risikoen på byggepladser. Her gav han tilsagn om at nedsætte en arbejdsgruppe, fortæller han og fortsætter:

– Jeg vil straks på baggrund af denne sag tage fat i beskæftigelsesministeren igen for at sikre, at reglerne og tilsynet strammes op, og for at vi får gang i arbejdet med en plan for et asbestfrit Danmark. Sådan en plan har især byggefagenes fagforeninger men også Enhedslisten i flere år har peget på behovet for.

Læs mere i A4 her.