Hvad kan din kommune gøre for klimaet?

Af: Thomas Eisler, Gladsaxe

Klima- og energipolitik afgøres først og fremmest i Folketinget, men kommunerne kan også spille en rolle. Politisk Økonomisk Udvalg er i gang med en serie af foldere med argumenter i kommunalpolitik, som vi håber er nyttige for det lokale arbejde. En arbejdsgruppe ser på klima- og energipolitik. Se https://politisk-oekonomisk.enhedslisten.dk/ Nedenfor er en forsmag. Hvis der er politisk vilje, kan kommunerne gøre følgende:

1.       Omstille til vedvarende energi

Der er et potentiale for produktion af strøm fra solceller på offentlige bygninger, der kunne dække 2 pct. af Danmarks elforbrug. Kommunerne presser på for at ændre de komplicerede regler på området. Kommunale rådgivere kan understøtte udbygningen af vedvarende energi ved at give borgere og virksomheder råd om opsætning af solceller og vindmøller eller etablering af solcelle- og vindmøllelav. Enhedslisten kan lokalt lægge vægt på, at der sker en demokratisk inddragelse af borgerne i planerne for vedvarende energi. Dette vil bidrage til opbakning og deltagelse.

2.       Reducere klimaaftrykket

Kommunen kan med sit forbrug være mere klimavenlig og dermed gøre en direkte forskel. Klimaaftrykket fra det offentlige forbrug udgjorde 13,5 procent af Danmarks klimaaftryk i 2021[1]. Lige som alle andre forbrugere kan kommuner og regioner reducere klimaaftrykket ved at spare på det, der har et højt klimaaftryk som energi til opvarmning og brændstof til biler. Det kan også omfatte skift til mere klimavenlige produkter f.eks. mere vegetarisk mad i stedet for kød. En måde at indtænke klimaaftrykket på er ved at sætte en pris på det, der svarer til det afgifterne burde være. I Aarhus kommune er der indført en model for en sådan prissætning.

3.       Inspirere til mere klimavenligt forbrug

Når kommunen reducerer flyrejser, bruger mindre kød i madlavningen og satser på, at kommunale medarbejdere cykler, kan det inspirere borgere og erhverv. Oplysnings- og rådgivningsarbejde kan virke til inspiration for klimavenlige løsninger. Det kan være svært for den enkelte at gennemskue, hvad der er mere klimavenligt og også helt konkret, hvordan man kan lave mad, transportere sig eller opvarme sin bolig mere klimavenligt. Flere grønne rådgivere i kommunerne kan dermed gøre en forskel.

4.       Skabe rammerne for mere klimavenligt forbrug

Kommunens planlægning må tage højde for klimapåvirkningen. Det gælder trafik, hvor transport til fods og på cykel er det mest klimavenlige og har positive effekter på sundhed og byrummet. Elbiler er bedre for klimaet, men har også et stort ressource- og klimaaftryk fra produktionen, kræver plads til veje og parkeringspladser og giver støjgener. God og billig kollektiv trafik er vigtig, for at folk kan klare sig uden bil. Det er også en løsning, der er solidarisk ift. de grupper, der pga. alder, økonomi eller funktionsnedsættelser ikke har mulighed for at bruge en bil. [1] Danmarks Statistik: https://www.statistikbanken.dk/aftryk1