Op- og nedture i kommunale budgetforhandlinger

Af:

I størstedelen af landets kommuner har Enhedslisten folkevalgte, som i disse måneder kæmper for mere røde og grønne budgetter. Her kommer tre lykkelige budgethistorier og tre eksempler på kommuner, hvor Enhedslisten har vendt tomlen nedad.

Simon Halskov, Rød+Grøn

Fredericia: Muligvis det største velfærdsløft siden 60’erne
Efter lange og hårde forhandlinger har Enhedslistens repræsentant i Fredericia byråd underskrevet budgetforliget for 2020. Aftalen giver markante velfærdsløft på flere centrale områder, som står Enhedslistens hjerte nær. Samtidig bliver flere af Enhedslistens valgløfter indfriet.

– Da vi indgik forliget, hørte jeg økonomichefen nævne, at det her muligvis er det største velfærdsløft i Fredericias historie siden 1960´erne. Det er helt vildt, at vi kunne nå så langt!, siger kommunalbestyrelsesmedlem Cecilie Roed Schultz.

Hun kan se mange positive aspekter i årets budgetforlig, som bl.a. tager hensyn til den demografiske udvikling på ældre- og børneområdet.

– Man styrker f.eks. skolen med flere varme hænder og endnu mere renovering, hvor der er særligt brug for det. Samtidig har vi et stort fokus på at gøre bygningerne mere klimavenlige, forklarer hun.

Læs mere på fredericia.enhedslisten.dk

Allerød: Ø med i budget uden om borgmester
Hverken Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti eller Socialdemokratiet oplevede, at deres ønsker blev imødekommet i forhandlingerne med borgmesterpartiet Venstre. De tre partier, der sammen har flertal i Allerød Kommune, fandt derfor sammen om et forlig, som har fokus på velfærd, fællesskaber og grøn omstilling. Forliget øger grundskylden og reducerer besparelserne.

– 6. gang er lykkens gang, som man siger. Da vi kunne finde enighed med Socialdemokratiet og Konservative om at skaffe flere indtægter, fjerne besparelser på en række områder og styrke andre kort sagt gøre budgettet rødere og grønnere ja så var det egentlig ikke så svært at erkende, at det måtte man bakke op om. Specielt når man reelt er tungen på vægtskålen, forklarer Enhedslistens byrådsmedlem Rasmus Keis Neerbek.

Aalborg: Forlig med klare Ø-aftryk
I Danmarks fjerdestørste by lykkedes det Enhedslisten at rulle en række af de forringelser, som ville ramme børn, skoler, arbejdsløse og udsatte borgere, tilbage. Herudover sker der et decideret løft på plejehjemmene og afsættes penge til en ekstra indsats for at sikre arbejdskraft til ældreområdet, forklarer Per Clausen, gruppeformand for Enhedslisten.

– Budgettet er bestemt ikke uden skønhedspletter, men set i forhold til udgangspunktet har vi været med til at sikre et løft i serviceudgifterne på over 40 millioner. Det er et acceptabelt resultat, konkluderer han og nævner, at også på det grønne område er der sket klare forbedringer.

Læs mere på aalborg.enhedslisten.dk

Svendborg: Ude af forhandlingerne efter nej tak til ”skovsnegl”
Enhedslisten i Svendborg blev sendt ud af forhandlingslokalet, da partiets repræsentanter ikke ville acceptere velfærdsbesparelser på 8,5 mio. kr.

– Det var nogle helt uforståelige krav, vi blev mødt med. Svendborg Kommunes økonomi er forbedret med 50 mio. kr, siden sidste års budget, og så fastholder man at lave nye nedskæringer, forklarer kommunalbestyrelsesmedlem Jesper Kiel.

Han og de øvrige byrødder fra Enhedslisten forsøgte at skabe bare et lille rum for forhandling, men uden held.

– Man skulle sluge en skovsnegl i form af nedskæringer som adgangsbillet til den hemmelige budget-klub. Det ville vi ikke, og så blev vi sendt ud af forhandlingerne, fortæller han.

Læs mere på svendborg.enhedslisten.dk

Herlev: Alle Ø-forslag afvist på forhånd
Enhedslisten i Herlev kunne ikke få et eneste forslag igennem og således ikke sætte præg på kommunens fremtidige budget. Dermed var der ikke grundlag for at blive i forhandlingerne. Budgetparterne valgte at gå efter et enkelt område, nemlig bedre normeringer på daginstitutionsområdet.

– Vi har kæmpet for bedre normeringer i årevis, både lokalt og nationalt. I Herlev finansieres de dog med besparelser på en række andre vigtige, borgernære områder, forklarer Marianne Dithmer.

Hun nævner rammereduktion på skolerne, nedlæggelse af en stilling i PPR, fjernelse af voksentandplejen og nedskæringer på biblioteket og musikskolen.

Ibrahim Benli supplerer:

– Alle disse besparelser rammer de dårligst stillede borgere i kommunen. Derfor mener vi ikke, at der samlet set er tale om et løft til velfærden. Sagt på en anden måde mener vi ikke, at man kan fodre hunden med dens egen hale, siger han.

Enhedslisten i Herlev efterlyser samtidig ambitioner på det grønne område.

Læs mere på herlev.enhedslisten.dk

Frederikshavn: Unødvendig nedskæring rammer psykisk og fysisk handikappede

For første gang i mange år er der sendt mærkbart flere mio. til Frederikshavn.

– Kommunen har i år mulighed for at lægge et budget, der dækker merforbruget til førtidspensioner, underskuddet på familieområdet og som tilfører daginstitutioner og skoler et løft. Vel at mærke uden at skulle tage fra de handikappede og vores ældste medborgere, forklarer kommunalbestyrelsesmedlem Ida Skov og fortsætter:

– Desværre sker det ikke med den budgetaftale, der er indgået. Det kan Enhedslisten ikke være med til, understreger hun.

Særligt budgettets forringelser psykisk og fysisk handikappede og kommunens ældste borgere fandt Enhedslisten i Frederikshavn helt uacceptabelt og unødvendigt.

– Vi mener, det er fuldkommen uretfærdigt og ulykkeligt at svigte disse borgere, og det er ødelæggende for arbejdsmiljøet for de ansatte, der tager sig af disse borgere, siger Flemming Hardy Olsen fra Enhedslistens kommunalpolitiske udvalg i Frederikshavn.

Læs mere på frederikshavn.enhedslisten.dk