Regeringens landbrugsudspil er rent blændværk

Efter lang tids venten er regeringens landbrugsudspil endelig kommet. På papiret kan ambitionsniveauet synes højere end forventet, men reelt set er vi langt fra i mål, mener Enhedslisten.

Simon Halskov, Rød+Grøn

Alt for mange ukonkrete, såkaldte udviklingspotentialer, hvor regeringen – på trods af at den har brugt et ekstra halvt år – ikke på nogen som helst måde er i stand til at anvise virkemidler og tiltag, som kan bringe os i mål. Sådan lyder klimaordfører Peder Hvelplunds umiddelbare vurdering af regeringens landbrugsudspil.

– Det, klimaet har brug for, er handling her og nu, ikke flere potentialer eller såkaldte udviklingsspor. Jeg frygter, at regeringen bygger et grønt blændværk op, som vil falde fra hinanden, lige så snart man puster til det, siger han.

Regeringen har kun konkret anvist, hvordan den vil reducere landbrugets klimabelastning med 1,6 millioner ton CO2.

– Det er en reduktion på cirka 10 procent på ti år. Når vi er blevet enige om en 70 procent-målsætning for hele Danmark, skriger det jo til himlen, hvor uambitiøst det er, konstaterer Peder Hvelplund.

Et fatamorgana-udspil
Enhedslistens klimaordfører betragter de 7,1 millioner ton CO2-reduktion i udspillet som intet andet end et fatamorgana, der ikke reflekterer virkeligheden.

– Enhedslisten er her ikke for at understøtte regeringens hokuspokus-løsninger, men vil kæmpe for reelle reduktioner. På den baggrund forudser jeg ekstremt hårde forhandlinger, spår Peder Hvelplund.

Skal Enhedslisten bidrage til en landbrugsaftale, kræver det, at forligskredsen tager ansvar og laver aftaler, der reelt betyder noget for klimaet, understreger han.

– Enhedslisten vil kæmpe benhårdt for de tiltag, som vi ved virker. Der skal udtages langt mere landbrugsjord, rejses mere skov og så skal langt mere landbrug omlægges til planteproduktion, slutter Peder Hvelplund.