Statens vaccinefabrik kunne have bidraget til vaccineproduktion

Corona-pandemien viser igen, at salget af statens vaccinefabrik var en historisk skandale. Den frasolgte fabrik kunne med stor sandsynlighed have bidraget til at producere Coronavacciner på nødlicens.

Af Pelle Dragsted, medlem af Hovedbestyrelsen


Forleden fortalte direktøren for den danske vaccinefabrik AJ Vaccines, at hans virksomhed formentlig har kapacitet og kompetencer til at bidrage med Coronavacciner til den danske befolkning: “Hvis vi har det rigtige udstyr, får licens til at operere fra den lokale myndighed, og hvis vores teknologi matcher en godkendt eller kommende godkendt Coronavaccine, så kan vi sagtens hjælpe med at producere vaccinen,” lød det fra direktøren.

Og hvem er AJ Vaccines? Jo, det er såmænd de nye saudiske ejere af den statslige vaccinefabrik, som et bredt flertal i Folketinget valgte at privatisere for få år siden. Med andre ord solgte Socialdemokratiet, Venstre, Konservative, RV og LA en vaccinefabrik, som sandsynligvis kunne have bidraget med Coronavacciner.

Den oplysning er næsten ikke til at bære. Vi står i et kapløb mellem pandemien på den ene side og vaccineprogrammet på den anden. Hver dag, vaccineudrulningen forsinkes, kan tælles i tabte menneskeliv og tab af millioner af kroner i velstand. Og flere af de private vaccineproducenter har svigtet deres løfte om leverance af tilstrækkelige doser.
Derfor taler flere og flere regeringer, eksperter og organisationer for, at det er på tide at gennemtvinge nødlicenser, der fratager vaccineudviklere som Pfizer og AstraZeneca eneretten på produktion. Det er fuldt ud muligt inden for de gældende internationale handels- og patentregler.

Havde vaccinefabrikken fortsat været på statens hænder, havde vi for længst kunnet forberede en parallel-produktion af coronavacciner på nødlicenser. Det kunne have speedet vores eget vaccinationsprogram op og dermed reddet liv og økonomiske ressourcer. Og vi kunne måske tilmed have bidraget til at sprede vacciner hurtigere ud til de fattige lande, der står bagerst i de private selskabers vaccinekø. 

De alvorlige – ja, vel nærmest dødelige – konsekvenser af frasalget er øjensynligt ved at gå op for Socialdemokratiet, der ellers stod i spidsen for privatiseringen. I hvert fald udtalte Mette Frederiksen forleden til Politiken, at regeringen nu undersøger mulighederne for at genoprette en statslig vaccinefabrik. Det er selvfølgelig positivt og noget, som Enhedslisten skal kæmpe for at holde regeringen fast på i de kommende måneder, men hjælper os desværre ikke meget i den nuværende situation.

De var advaret

Det mest triste ved historien om privatiseringen er, at flertallet bag var advaret. På samråd efter samråd, i taler i folketingssalen og i indlæg i aviserne advarede Enhedslistens daværende sundhedsordfører Stine Brix mod konsekvenserne af en privatisering. I en kronik i Politiken 2. april 2017 skrev hun nærmest profetisk, at salget af vaccineproduktionen “indebærer en risiko for at svække det danske beredskab og forsyningssikkerheden mht. vacciner”.


Og det er desværre præcis dér, vi står nu. Nogle gange er det en rar følelse at få ret. Andre gange er det bare bittert. Sagen om privatiseringen af vaccineproduktionen hører så absolut til den sidste kategori.